fallback

Русия планира да забрани продажбата на биткойни за физическите лица

Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев заяви, че биткойнът наподобява „високорискова финансова пирамида“

17:27 | 30.08.17 г. 9

Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви, че биткойнът наподобява „високорискова финансова пирамида“, като в същото време се планират регулации, които потенциално могат да забранят продажбата на криптовалутата за обикновените инвеститори или физически лица, съобщава Cryptocoins News.

В телевизионно интервю с руската телевизия Россия 24 Моисеев коментира предложените регулации върху биткойна в Русия, идеята за които бе представена отново от него още през април. Руската държава обмисля регулации и ефективна законосъобразност на биткойна, заяви представителят тогава, за да следи трансакциите с биткойни в страната.

По време на интервюто тази седмица Моисеев обаче заяви: „Има една гледна точка, според която криптовалутите като биткойна представляват финансова пирамида. Трудно е да се спори с подобна позиция. Такива инвестиции са високорискови. Това определя нашия подход към регулирането им“.

Планираните регулации може да позволят „само на квалифицирани инвеститори да купуват и продават [биткойни] на борсата“, каза Моисеев. Квалифицираните инвеститори ще включат частни инвеститори, заяви той, допълвайки, че финансовото министерство обсъжда с централната банка на Русия и Фондовата борса на Москва регулациите на биткойна.

Моисеев поведе усилията за забрана на биткойна в Русия още през 2014 г., като финансовото министерство представи проектозакон пред парламента, който предвиждаше глоби и дори затвор до 7 години за руснаците, които се занимават с биткойни. Законопроектът обаче не продължи напред, като редица руски министерства, включително на правосъдието, не дадоха съгласието си за проекта. Законопроектът падна тази година, като властите решиха, че биткойнът не представлява заплаха.

„Сега хората го правят на собствен риск и опасност, те нямат съдебна защита“, заяви Моисеев по отношение на липсата на мерки за потребителска защита за купувачите на биткойни в страната. Предполагаемо именно това е достатъчно добра причина руското финансово министерство да забрани продажбата на биткойни на физически лица като цяло.

Моисеев заяви още, че използването на криптовалутата в незаконни операции се е увеличила в Западна Европа и Русия. Въпреки липсата на каквито и да е обективни доказателства Моисеев каза още, че руският финансов надзорен орган „винаги ще знае кой продава и кой купува биткойни“, когато новите правила влязат в сила. „Защото сега има прецедент, при който се перат пари чрез покупката и продажбата на биткойни. Това трябва да спре“, добави Моисеев.

Зам.-председателят на Руската централна банка Олга Скоробогатова също публично е коментирала регулирането на дигиталните валути, например биткойна, като „дигитална суровина“, която да бъде облагана. Банката разработва и собствена национална дигитална валута, базирана на блокчейн технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback